J. MIHÁL: Slovensko je v ťažkej situácii a robiť si z toho žarty je nemiestne

08.06.2012 Bratislava

Bratislava 8. júna (TASR) – Strana SaS má podľa Jozefa Mihála pripravené konkrétne a dobré riešenia na konsolidáciu verejných financií a zníženie deficitu štátu. Informovala o tom v liste aj premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s tým, že je pripravená prebrať ich na osobnom pracovnom stretnutí.

"Slovensko je dnes v naozaj ťažkej situácii, a preto by sme mali prijímať zodpovedné a dobré riešenia. Robiť si žarty z takýchto vecí je zo strany premiéra naozaj nemiestne," konštatoval Mihál. Reagoval tým na dnešné vyjadrenia premiéra, ktorý zhodnotil návrhy opozičných strán na konsolidačné opatrenia štátu.

Podľa Fica opozícia nepredstavila reálnu alternatívu ku konsolidačným opatreniam vlády. Najkonštruktívnejšie sa k výzve na predloženie vlastných návrhov podľa premiéra postavili Most-Híd a SDKÚ-DS, ich opatrenia by však štátu priniesli spolu len 180 miliónov eur.

Kroky, ktoré presadzujú KDH či SaS, by podľa Fica nepriniesli rozpočtu nič. Zatiaľ čo kresťanskí demokrati navrhli vláde výrazne obmedziť daňové úniky či zefektívniť štátnu správu, čo sa však nedá reálne vyčísliť, liberáli ponúkli len svoj tím expertov, ktorý mal kabinetu pomôcť so všetkými problémami konsolidácie.

Tento tím sa mal pritom skladať z poslancov NR SR a členov strany SaS Jozefa Kollára a Jozefa Mihála. "Inštitút finančnej politiky mi oznámil, že nevie zhodnotiť význam pána Kollára a pána Mihála na ozdravenie verejných financií, pretože nič nenavrhli," vyhlásil Fico.

SaS má však podľa Mihála pripravené návrhy, ktoré dokážu priniesť do rozpočtu v tomto roku 300 miliónov eur a v ďalšom roku 1,2 miliardy eur. "A nebudú to návrhy na zvyšovanie daní ani návrhy na zvyšovanie odvodov," dodal Mihál. Strana podľa neho, samozrejme, nebude súhlasiť ani s likvidáciou druhého piliera.

Medzi návrhmi je podľa Mihála napríklad zrušenie príspevkových a rozpočtových organizácií štátu. Šetriť sa dá tiež pri verejnom obstarávaní a rezervy sú aj v jednotlivých kapitolách ministerstiev. "Ak si premiér robí žarty z návrhov, ktoré mu chceme priniesť a o ktorých chceme rokovať, tak si potom robí "srandu" zo všetkých obyvateľov Slovenska," dodal Mihál.
 

Vyberte región